<< Previous Next >>

Ports de Besseit, Roques de Benet


Ports de Besseit, Roques de Benet
Photo Information
Copyright: Ra Fer (boadella) Silver Star Critiquer [C: 24 W: 0 N: 4] (655)
Genre: Landscapes
Medium: Color
Date Taken: 2017-09-01
Categories: Mountain
Photo Version: Original Version
Date Submitted: 2019-02-22 9:35
Viewed: 432
Points: 0
[Note Guidelines] Photographer's Note
Catalogada com a espai d'interès natural per la Generalitat de Catalunya l'any 2001, la declaració del Parc Natural dels Ports i la Reserva Natural Parcial de la Fageda del Retaule va reconèixer el valor d'aquest espai al sud de Catalunya, només superat en extensió pel Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Situat entre tres comunitats autònomes, Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana, a aquest massís calcari de vuit-cents quilòmetres quadrats se li ha atorgat el títol de ser un dels millors llocs de tot Europa per la seva fauna i flora exòtiques, encara que en massa ocasions en perill d'extinció.

No en va, la seva ubicació geogràfica permet que puguin trobar-se espècies vegetals tant africanes com nòrdiques. A més, les seves formacions geològiques dibuixen un paisatge característic, amb nombrosos recursos naturals que han estat aprofitats des dels primers pobladors fins avui.


Parc Natural dels Ports de Beseit (Tossal Dels Tres Reis Ports) Roquetes acull el principal punt d'informació del parc natural i és la porta d'entrada a la muntanya Mont Caro, la de major altitud dels Ports. El poble es troba ben comunicat per l'autopista AP-7 i l'Eix de l'Ebre.

El poble d'Arnes, limítrof amb Terol, també és una bona possibilitat per endinsar-se al parc a través del pàrquing dels Estrets.
Assentaments històrics

Parc Natural dels Ports de Beseit (Pintures Rupestres Cova Pintada Alfara De Carles) Com totes les zones de gran riquesa biològica, l'aprofitament dels recursos per a la supervivència va fer que aquest enclavament fos ocupat per assentaments des de l'època dels ibers, com demostra una calçada iber-romana de quatre-cents metres localitzada al municipi de Horta de Sant Joan. Segles més tard s'establirien els àrabs, els primers a explotar la fusta dels boscos verges.

A la Cova Pintada, a Alfara de Carles, es poden observar pintures rupestres prehistòriques i també trobem altres restes de cultures ancestrals en la Cova del Vidrey a la Cova de l'Hospital, a Roquetes.

Els segles XII i XIII van portar als cristians, que van continuar amb l'explotació dels recursos naturals d'aquest paradís, sobretot la fusta i l'agricultura. Des de llavors va ser tal l'emigració al parc, que la ciutat de Tortosa va decidir conservar per llei aquest territori a través de guardes forestals, que romandrien aquí fins al segle XVII. L'enclavament seguiria sent d'ús general dos segles més tard, quan es va decidir privatitzar-lo. Fins avui.
Paisatges sorprenents amb una geologia eròtica

Parc Natural dels Ports de Beseit (Roques De Benet Ports De Beseit) Els Ports és un sistema de falles, travessat per grans rius que excaven profundes goles al seu pas. Les seves muntanyes destaquen per la seva singularitat i altura, sent la més alta el pic de Mont Caro, amb 1.447 metres.

Una altra cinglera principal és la coneguda com Tossal dels Tres Reis (1356 m), el nom simbolitza el lloc on es reunien, en l'Edat Mitjana, els reis de cada un dels tres territoris en què està ubicat el parc. La llegenda diu que els monarques van decidir negociar en aquest lloc, ja que els permetia fer-ho sense la necessitat de sortir de les terres que governaven. En aquesta zona altres muntanyes de gran altitud que trobem són El Negrell (1343 m), Mola de Cati (1326 m) i la Punta Torroja (1246 m).

Un dels elements més característics dels Ports són les seves formacions rocoses, que dibuixen formes geològiques capritxoses, genuïnes i algunes fins i tot eròtiques. D'elles, destaquen les roques de Benet, pedres molt vistoses que han estat convertides en el veritable símbol del municipi.

Parc Natural dels Ports de Beseit (Salt De Satorres Ports Beseit) Cal també destacar El Ventador, potser la zona més cridanera de tot el parc. El seu impressionant conjunt d'avencs i la vegetació, juntament amb les aigües ràpides del riu Canaletes que contrasten amb aquelles lentes que moren en els gorgs, barrancs, etc., deixa a qualsevol visitant mut davant semblant bellesa. El Salt de Satorres tampoc ens deixa indiferent, una enginyosa combinació de la naturalesa i de l'home per aprofitar l'energia hidràulica del riu.

I és que no és sorprenent la diversitat de la natura en una zona amb grans contrastos climatològics, on vents huracanats de fins a 150 km / h poden arribar en el moment més inesperat.
Un paradís botànic

Parc Natural dels Ports de Beseit (Fageda Ports De Tortosa Beseit) Amb més de 1.000 espècies diferents, el Parc Natural dels Ports destaca per les seves fagedes, protegits gràcies a la Reserva Natural Parcial dels Fagedes dels Ports. L'immens conjunt de faigs és tan impressionant que es va fer necessari dotar-lo d'una protecció especial davant possibles amenaces.

Món salvatge

Parc Natural dels Ports de Beseit (Cabra Salvatge Ports De Beseit) A més del paisatge, les fagedes i les formes geològiques, un dels atractius del parc és la seva variada comunitat animal, on destaca la població de cabres salvatges per ser una espècie pròpia de la península.

A més, amb una mica de sort, és probable que ens trobem amb àguiles, falcons, mussols, tortugues, escurçons, llúdrigues, linxs, gats salvatges i molts més, i sobretot, amb una de les comunitats més extenses d'animals aquàtics de la comunitat.

Una dada, la meitat dels amfibis i rèptils de tot Catalunya es troba en aquest parc.
Espai idoni per a l'esport

Parc Natural dels Ports de Beseit (Escalada Als Ports De Tortosa Beseit) La varietat paisatgística del Parc Natural dels Ports el converteix en un excel·lent lloc per als esports a l'aire lliure. Senderisme, escalada, puenting, trecking, barranquisme, ala delta, etc. A més, els itineraris a peu, bicicleta o en cotxe 4x4 són una pla perfecte per a tota la família.

Els apassionats de l'escalada no poden deixar de visitar aquestes roques d'una altura de 925 metres sobre el nivell del mar, molt conegudes (i escalades) en aquesta àrea. També us recomanem altres punts per a realitzar aquesta activitat com la Llastra, Puro i Punta Escofet.

Parc Natural dels Ports de Beseit (Senderisme Ports Beseit dels Estrets) Els senderistes tenen aquí un inesgotable lloc per perdre's, però, els recomanem la ruta potser més famosa, la dels Estrets. Un recorregut de cinc quilòmetres amb un petit desnivell de 70 metres que és perfecte per als més petits. Per realitzar-la, es pot començar al pàrquing sud de la Franqueta o al dels Estrets (proper a Arnes), dins del propi parc.

Una altra bona manera de visitar aquesta enorme extensió natural és a través de les vies verdes, camins asfaltats que abans van formar part de la via del tren de Tortosa.
Alberg i Centre d'Educació Ambiental del Parc Natural dels Ports

Greetings¡¡¡¡


Only registered TrekNature members may rate photo notes.
Add Critique [Critiquing Guidelines] 
Only registered TrekNature members may write critiques.
Discussions
None
You must be logged in to start a discussion.

Critiques [Translate]

No critiques
Calibration Check
0123456789ABCDEF